Wie heeft mijn Kaas gepikt?
Omgaan met veranderingen
Zakelijk en privé
Door Spencer Johnson & Kenneth Blanchard; Isbn: 90-254-1387-0
BESPREKING: Jeroen Zeilmaker, Technische Bedrijfskunde deeltijd
Voorwoord
Wie heeft mijn Kaas gepikt? is een verhaal dat door Spencer Johnson is verteld aan Kenneth Blanchard. Deze vond het verhaal heel goed en kwam enige tijd later tot de conclusie dat dit verhaal hem heel veel heeft geholpen. Kenneth heeft het boek uitgedeeld aan alle medewerkers binnen zijn bedrijf Blanchard Training & Development en vertelt dat hij na korte tijd al bijna kon vóélen hoe zijn medewerkers alle negatieve energie gingen loslaten.
Voor wie is het boek bestemd?
Het boek is bestemd voor eigenlijk iedereen. De metafoor helpt je het omgaan met veranderingen en die te begrijpen/doorgronden. Dmv verschillende personages zien we 4 verschillende manieren zien waarmee met veranderingen kan worden omgegaan en aan de lezer wordt het overgelaten uit te vogelen in welk personage zij zichzelf herkennen. Zo kun je zien wat de voors en de tegens zijn en een goed alternatief aangeboden. Het is toepasbaar in zowel de privé-sfeer als in een zakelijke sfeer.
Kortom, is bestemd voor iedereen en zeker een MUST voor de bedrijfskundige.
Inleiding:
Wie heeft mijn Kaas gepikt? is een verhaal over de veranderingen in een doolhof, waar 4 grappige personages op zoek zijn naar Kaas. (Kaas is een metafoor voor wat we van het leven verwachten, of het nu een baan is of geld, een groot huis, vrijheid, gezondheid, erkenning of innerlijke rust.) Het doolhof in het verhaal staat voor de plekken waar je op zoek gaat naar wat je wilt hebben. De auteur zegt dat dit verhaal al heel wat carrières, huwelijken en levens heeft gered!
Opbouw van het boek
In deel 1 van het boek praten een stel mensen na een schoolreünie over de wijze waarop ze met de veranderingen in hun leven omgaan.
In deel 2 van het boek wordt het verhaal Wie heeft mijn Kaas gepikt verteld.
In deel 3 van het boek wordt vervolgens een discussie bijgewoond tussen de reünisten waarin ze praten over het tweede deel, hoe ze de lering ervan kunnen toepassen op hun werk en hun privéleven.
Kort verslag van het verhaal:
In deel 1 is de belangrijkste conclusie die getrokken wordt het feit dat men zich tegen verandering verzet omdat met er bang voor is.
In deel 2 wordt dit ludiek uitgelegd dmv twee muizen en twee minimensjes die zich in een doolhof bevinden. Deze renden de hele dag door het doolhof heen en weer op zoek naar kaas, omdat ze hun honger moesten stillen en omdat ze er blij van werden.
Gedurende het verhaal komen ze op een gegeven moment in het Walhalla van Kaas. Kaas in overvloed! De minimensjes vestigen zich hier permanent. De muizen echter blijven in hun oude routine. Ze veranderen verder niks in hun leven en gedrag maar blijven wel steeds naar het Walhalla terugkeren voor hun kaas. Op den duur is plotseling de kaas op. De muizen denken hier niet verder over na. Ze voelen geen behoefte om de situatie te gaan analyseren en werden niet gehinderd door allerlei ingewikkelde opvattingen. De omstandigheden waren slechts veranderd dus besloten ze dat ze ook maar moesten veranderen. Vervolgens gingen ze weer het doolhof in. Heen en weer rennend op zoek naar nieuwe kaas.
De minimensjes echter waren geschokt. Ze hadden niet gelet op de kleine veranderingen die elke dag zichtbaar waren. Vol ongeloof stonden ze daar maar te kijken naar de plaats waar ooit zoveel kaas was. Geschokt en onmachtig om iets te doen. Ze waren hier totaal niet op voorbereid. Het was niet eerlijk, dit mocht hen toch niet overkomen? En als het hen wel overkwam moesten ze er toch beter van worden? Daar hadden ze toch recht op! Deze situatie was niet hun schuld. Iemand anders had het veroorzaakt, en daarom mochten zij er toch niet onder lijden!
Één van de twee komt met het idee om zich er gewoon bij neer te leggen en op zoek te gaan naar nieuwe kaas. De ander echter was het hier niet mee eens en riep: Ik zal deze zaak tot op de bodem uitzoeken! Hij voelde zich namelijk thuis op deze plek Hij was er aan gewend.
Na een aantal dagen voor niks naar het oude walhalla te hebben gekeken begon het eerste minimensje in te zien dat er een verschil was tussen activiteit en productiviteit. Het werd tijd om wat nieuws te gaan ondernemen. Hij probeerde zijn kompaan er van te overtuigen mee het doolhof in te gaan op zoek naar nieuwe kaas. Deze echter was veel te bang voor het nieuwe/onbekende en bleef achter.
De eerste ging op zoek in het doolhof en doet daarbij verschillende ontdekkingen over zichzelf en zijn eigen gedrag. Langs zijn weg schrijft hij deze conclusies op de muur. Dit ook in de hoop dat als zijn kompaan hem zou volgen, hij langs deze weg het doel zou kunnen vinden.
Uiteindelijk vindt hij een nieuwe oase van kaas. Echter hij was niet de eerste. De muizen waren er al dagen. Maar hij dacht: ach, beter laat dan nooit.
Hij had de afgelopen dagen veel geleerd en dacht nog eens terug aan de verschillende conclusies die hij had getrokken
In het Walhalla:
* Als je Kaas hebt, ben je blij.
Toen de kaas op was:
* Hoe belangrijker de Kaas voor jou is, des te meer raak je er aan gehecht.
Na zijn vertrek uit het Walhalla:
* Wie niet verandert, sterft uit.
* Wat zou je doen als je niet bang was?
o Als ik me sneller aan een verandering zou aanpassen, zou dat alles een stuk eenvoudiger maken
* Houd je Kaas in de gaten, zodat je het merkt als hij oud wordt.
* Een nieuwe weg inslaan helpt je bij het vinden van nieuwe Kaas.
* Als je de angst loslaat, zul je bevrijd zijn.
* Als ik me nieuwe kaas voorstel, komt die dichterbij, al heb ik hem nog niet gevonden.
* Hoe sneller je afstand neemt van je oude Kaas, des te sneller vind je nieuwe.
* Het is veiliger om op zoek te gaan, dan zonder Kaas te blijven zitten.
* Met oude opvattingen vind je geen nieuwe Kaas.
* Als je ziet dat je goede, nieuwe Kaas kunt vinden, verander je van richting.
* Als je oog hebt voor de eerste kleine veranderingen, kun je de grote die nog komen beter accepteren.
In deel 3 hebben de reünisten s avonds nog eens afgesproken om na het verhaal even te hebben laten zakken er nog eens over te praten. Ze komen tot de conclusie dat ze er allemaal wel wat van hebben geleerd. De belangrijkste opmerkingen waren:
- Ik kan een beter inzicht krijgen in wat ik doe, door om mezelf te lachen en vervolgens mn aanpak te veranderen en te verbeteren
- Ik heb denk ik binnen mijn bedrijf nooit begrepen wat de nieuwe Kaas was die ze ons voorschotelde of wat ik eraan had.
Ga waar de Kaas je leidt en geniet ervan!
Voor powerpointpres. : klik hier